Всеки пушач може да откаже цигарите!

ноември 23, 2014

slivenNewsИнтервю на терапевта Румяна Костадинова за в. „Сливенски новини“:

– Кога човек става зависим от цигарите?

– Зависимостта към цигарите всъщност е зависимост към никотина в тях. Човек става зависим още след първите няколко цигари. Зависимостта има два компонента – физически – 5% и психически – 95%. Главната причина за зависимостта е убеждението на пушачите, че цигарите им носят удоволствие или подкрепа, така че всички пушачи са зависими през целия си живот като пушачи, независимо колко цигари на ден изпушват – 5 или 50.

– Съществува ли т. нар. абстиненция, ако човек се опита да откаже цигарите?

– Абстиненцията е съвкупността от неприятни симптоми, които човек изпитва, когато тялото му изхвърля отровата – в случая с пушенето, това е никотинът, плюс другите над 4000 отровни вещества, съдържащи се в тютюневия дим. Абстиненцията от никотина е толкова слаба, че пушачите дори не могат да я опишат, а казват просто: „Пуши ми се”. Няма физически болки, само усещане за празнота в стомаха, неспокойствие, желание да правиш нещо с ръцете. Цялото страдание на пушачите идва от психическата им нагласа – от вярата им, че отказвайки цигарите, се лишават от инструмент за удоволствие или за концентрация, отпускане, успокоение и т.н.

– Има ли нещо общо пристрастеността към цигарите с пристрастеността към алкохола и наркотиците?

– Цигарите са „вратата” към другите зависимости – те са първото забранено нещо, което опитваме, защото са широко достъпни и относително евтини, а и абсолютно неглижирани от обществото ни. Всички зависимости имат един основен корен и той е убеждението на човека, че е недостатъчен такъв, какъвто е. Усещането за недостатъчност е психически феномен, който се заражда още в детството и се усложнява в процеса на израстване. За щастие, с него можем да се справим с малко помощ или просто, ако се приемем такива, каквито сме.

– До каква степен вредят на организма цигарите?

– Цигарите убиват всеки втори пушач! Статистиката отдвна е доказала, че 50% от пушачите умират от болести, причинени от цигарите. Подробните вреди от пушенето са широко известни. Всичко, което пушенето ни причинява, е ужасно, но най-ужасни са опустошителните последствия върху нервната система: цигарите прогресивно я разрушават! Жалко е, че медицината неглижира точно тези вреди, като не говори за тях! Пушачите живеят цял живот раздразнителни, неспокойни, напрегнати и тревожни, постепенно губят чувствителността на ръцете си, усещането си за вкус и аромат, зрението им се влошава, нарушава се способността им за концентрация, изчезва усещането за контрол над усещанията и емоциите, което води до потиснатост и депресия, до страхови и панически състояния и т.н.

– Какви видове лечение съществуват за отказване от цигарите и успешни ли са те?

– Отказването от цигарите отдавна се е превърнало в мултимилиардна индустрия. Днес войната за парите на пушачите се води между тютюневите и фармацевтичните компании, които напоследък се обединяват в консорциуми. Фармацевтичната индустрия инвестира десетки милиарди долари всяка година за реклама на продукти, съдържащи никотин, които да заместят цигарите, т. нар. НЗТ – никотин-заместваща терапия: лепенки, дъвки, спрейове и т.н. Още през 2000-ата година обаче независимо изследване на Виенския медицински университет доказа, че едва 6-8% от пушачите успяват да откажат цигарите чрез НЗТ за повече от 3 месеца.

Друга тенденция е пушачите да се лекуват с психоактивни лекарства, като антидепресантите. Те са скъпи, с много неприятни странични действия и често водят до пристрастяване, без да помогнат за преодоляване на зависимостта. Едно от най-модерните лекарства от този вид беше забранено в Мексико и още няколко страни от Южна Америка и Европа, заради увеличени случаи на опити за самоубийство сред използвалите го.

Ефективен начин за трайно отказване от цигарите е терапията по метода на Алън Кар. В Сливен повече от 70 души вече над 1 година са щастливи непушачи, благодарение на нея, начело с главния секретар на РИОКОЗ-Сливен д-р Константин Дишлиев, и много от най-известните сливненци.

– Прибягват ли хората до лекарска помощ за отказване от цигарите?

– Според мен, хората търсят помощ от лекарите си за отказване на цигарите, но рядко получават адекватно отношение. Дори добронамерените и загрижени медици просто не знаят какво да им препоръчат. А за съжаление и пушещите лекари са поне половината от съсловието.

Опасни ли са електронните цигари и могат ли да заместят тютюна?

– Електронните цигари са опасни точно толкова, колкото всеки източник на отрова. Главният проблем на пушача е никотинът, а чрез електронната цигара той непрекъснато приема дози никотин. След известно време почти всички пушачи захвърлят електронните и се връщат към обикновените цигари. Много пушат едновременно и двата вида, като така системно се „предозират”.

– Съществува твърдение, че няма бивш пушач. Вярно ли е?

– Не е вярно, че няма бивш пушач. Всеки пушач може да откаже цигарите завинаги, без никога да изпита дори най-малкото желание да запали! Всеки, който е осъзнал, че за него от пушенето няма абсолютно никаква полза, че спирайки да пуши, се освобождава от може би най-гадния си проблем, става бивш пушач веднага, щом загаси последната си цигара. И остава бивш пушач, докато е жив. Такъв човек гледа на другите пушачи не със завист, а със съжаление – както гледа на наркоманите и алкохолиците.

– Вреди ли тютюневият дим на пасивните пушачи?

– Тютюневият дим е точно толкова вреден за пасивните пушачи, колкото и за активните, ако живеят или работят заедно! Няма изключения от това правило и за съжаление, от това страдат най-много децата, които просто нямат избор и живеят с пушещите си родители. Парадоксално е как един родител е готов да даде живота си за своето дете, а същевременно с пушенето си го застрашава с рак, емфизем, астма и т.н.

– С какво се подобрява животът на пушач, отказал се от цигарите?

– Да откажеш цигарите е може би най-хубавото нещо, което един пушач може да направи не само за себе си, но и за всички хора около него. Аз ще споделя личния си опит като бивш пушач със „стаж” от 18 години: подобрено самочувствие, прилив на енергия, по-добър сън, по-добра концентрация, по-добро общуване, по-добър сексуален живот, повече свободно време, по-висока професионална ефективност, не на последно място повече пари, край на страха от болестите и вината, която изпитваш към близките си – особено към децата и родителите… С една дума СВОБОДА. Свободата, с която сме се родили, свободата да разполагаш със себе си, да управляваш себе си, да бъдеш който си!