Отмиращ вид ли са пушачите?

ноември 23, 2014

Нещата започват от финландците, които решават да не пушат не само по заведенията, но дори и по улиците. Във Великобритания пушенето пък е забранено и на спирките на градския транспорт, като  глобата за това нарушение  е 50 паунда. В Германия глобите за тютюнопушене  на забранени места достигат до 1000 евро.

В Хърватия, ако в заведение се появят пушачи,  в хазната ще влязат до 20 000 евро. Заклетите  пушачи при повторно нарушене в Гърция,  ще трябва да платят глоба до 10 000 евро.

В Арабските емирства, не може да се пуши дори в собствения автомобил, ако там пътува дете по 12-годишна възраст – тук глобата  е от 270 000 долара до няколко години затвор.

В някои страни  забраните са помогнали почти на ¾ от пушачите да откажат цигарите. А приблизително половината от тях за почнали да пушат по-малко и вкъщи. Във Великобритания след забраната за пушене на обществени места, броят на сърдечните пристъпи  на година намалял с 2,4 на сто, а в Нова Зеландия –  с 13 процента. Според експертите, ако тази тенденция продължава, тютюневите компании през 2050 година няма да имат нито един клиент.

Най-добре, без тютюнев дим се живее в Швеция – там пушачи са само 15 процента от населението. След две години ще я догони Австралия, а след пет – Исландия. Най-зле е в Германия. Там упоритите пушачи са 23 процента и те смятат да се тровят още дълго време. За България – да не говорим, тук положението направо е трагично с над 50% пушачи.

В същото време тютюнопушенето продължава да убива по един човек на всеки 6 секунди. През 20-и век цигарите са убили 100 милиона души. Ако тази тенденция продължава, по вина на цигарите с живота ще се разделят 1 милиард жители на Земята. (Информацията е от teenproblem.net)