31 май – Ден без тютюнев дим

май 30, 2016

За да привлече вниманието на хората по света за опасноста от пушенето на цигари, през 1987 г. Световната здравна организация (СЗО) обявява 31 май за Световен ден без тютюнев дим. Тютюнът е единственият продукт, разрешен за консумация, който води до смъртен изход, когато се използва по предназначение.
При него няма безопасно минимално ниво на приемане.
Съдържащият се в тютюна никотин предизвиква висока степен на психическа и физическа зависимост която е толкова силна, колкото тази, причинена от хероина.
Това превръща тютюна в най‐често употребявания и единствения напълно легален и свободно продаван наркотик.
Тютюневия дим сдържа над 7000 химически вещества, като 69 от тях са канцарогенни, а над 300 притежават биологична токсичност.
Въвеждането на забраната от 01.06.2012 цели да предпази не пушачите от въздействиета на тютюневия дим върху тях.
Всяка година в света умират над 6 милиона души пушачи и 600 000 непушачи от пасивно пушене.
Кампаниите които се организират в този ден са насочени към вредите които тютюнопушенето причинява. От резултати става ясно, че те не са достатъчно ефективни. Единствения ефективен метод който съществува от 1983 г. е на Алън Кар. Той е помогнал на повече от 30 000 000 души по света да спрат да пушат. Ако искате да спрете да пушите без да се измъчвате и страхувате от провал, може да се включите в някоя от предстоящите ни групи